Blackjack strategier

Att spela blackjack är ganska lätt. Det är desto svårare att bli framgångsrik inom kortspelet utan att förbereda sig på rätt sätt. För att du ska få bra chanser att gå med vinst behöver du kunna ett och annat om spelet. Förutom de mest grundläggande reglerna finns det en del strategier som kan hjälpa dig mot framgång. Det behöver inte vara särskilt svårt att lära sig lite om de strategiska grunderna i det här klassiska kortspelet. Det finns flera sätt du kan hämta kunskap om blackjack på. Tack vare internet kan du ta del av andras berättelser och inte minst guider som den här.

Vad är en blackjackstrategi?

En blackjackstrategi kan beskrivas som hur du ska tänka i en särskild situation. Eftersom att det är lätt att låta känslorna ta över när man spelar om pengar kan det vara bra att i förhand ha bestämt sig hur man ska spela i en specifik situation i spelet. Det är alltid bättre att rationellt ta ett beslut snarare än att låta känslorna styra helt och hållet.

Grundläggande regler

Innan man kan börja tala om strategier inom blackjack måste man ha koll på grunderna i spelet. Det finns olika varianter av blackjack. Den vanligaste och mest uppskattade är dock den variant som heter ”dealer stands on 17”. Den innebär att dealern inte får begära ett nytt kort när den har 17 på handen.

Alla klädda kort är värda tio. Alla vanliga kort är värda den siffran som står på kortet. Esset är dock något speciellt då det kan innebära både 1 och 11.

Ditt mål är att komma så nära 21 som möjligt. Charmen i spelet är att du själv ska bestämma dig för om du vill ta ett kort till eller inte. Om du till exempel har 16, bör du då ta ett till kort? I din jakt på att närma dig 21 får du inte glömma att det alltid finns en risk att du går över 21. I de fall då du får mer än 21 blir du så kallad ”tjock”. Då förlorar du spelet automatiskt. Med andra ord är det viktigt att du inte kommer över 21. Det är här det kan vara bra med en strategi.

Strategitips

Du kommer att göra dina drag delvis baserade på vad dealern har på handen. Till exempel är det en god idé att dubbla 10 ifall dealern sitter på ett värde mellan 2 och 9. Har du 11 bör du däremot alltid dubbla.

Splitta är också ett vapen du har i din arsenal. En grundregel är att du alltid ska splitta när du har åttor eller ett ess. Däremot ska du passa dig för att splitta tior eller femmor!

Om du landar på så kallad hard 17 bör du alltid stanna. Då spelar det ingen roll vad dealern du spelar mot sitter inne på. Hard 17 bör du alltid stanna på kort och gott.

Det kan dock vara skönt att du hittar din egen strategivariant. Blackjack är ett spel där det är viktigt att du känner dig säker på det du gör. Det ska vara kul att spela också. Se bara till att i förväg bestämma dig för hur du ska agera i en särskild situation, då kommer dina vinstchanser öka.