Blackjack regler

Blackjack är ett av de absolut roligaste kortspelen som finns. Det är i alla fall sanningen om du frågar svenskarna vilken deras favorit är. Blackjack och Texas Hold’em har länge legat i topp och det är lätt att förstå varför det är så. Det finns så mycket spänning i blackjacken och det är svårt att förutse hur ett parti ska sluta. Kanske är du sugen på att testa på blackjack men har inte någon aning om hur reglerna fungerar? Det är faktiskt inte alls särskilt svårt att lära sig grunderna. För att du ska bli riktigt bra kan det dock krävas lite mer av dig. Reglerna är inte krångliga men för att ha en optimal chans att vinna finns det en del knep.

Olika regler

De exakta spelreglerna kan skilja sig åt något. Dessa regler som kan variera något är de som reglerar hur dealern ska bete sig. I blackjack ska dealern alltid bete sig på samma sätt. Det är inte personen som står där som avgör om det är bättre att dra ett till kort eller inte. Istället är det regelverket som reglerar hur dealern ska bete sig i en särskild situation.

Det finns främst två olika varianter av regler inom den blackjack som spelas i Sverige. Skillnaden är just hur dealern ska bete sig. Den ena kallas för ”Dealer must stand on all 17” och den andra ”Dealer must hit soft 17”. Har du ett val ska du helst välja ”Dealer must stand on all 17” eftersom att den ger dig en något större chans att vinna jämfört med den andra varianten.

Grundläggande regler

Vad handlar då blackjacken om egentligen? Vad går den ut på? De flesta känner till att det gäller att ta sig till 21 poäng eller i alla fall så nära som möjligt. Huvudsaken är att du kommer närmre 21 poäng än dealern. Det är nämligen dealern du spelar mot och det spelar ingen roll vad de andra vid bordet får. Det är detta som gör blackjack till ett ganska speciellt kortspel.

Du får kort av dealern och du väljer själv när du ska stoppa. Det gäller alltså att komma så nära 21 poäng som möjligt men utan att gå över. Med andra ord är det inte så smart att välja ett nytt kort om du är väldigt nära 21. Går du över 21 poäng blir du nämligen tjock. Det innebär att du förlorar ifall du får mer än 21 poäng.

Alla klädda kort är värda 10 poäng. Det är minst sagt enkelt att komma ihåg dess värden med andra ord. Däremot är esset lite speciellt. Det kan nämligen vara värt både 1 och 11 poäng. Med andra ord kan esset minst sagt vara en räddare i nöden. De vanliga korten är värda precis så mycket som siffran på kortet anger.

Att splitta och dubbla är två viktiga delar av en blackjackstrategi. Har du precis börjat spela blackjack kan det dock vara bättre att koncentrera dig på de riktiga grunderna.

Prova gratis

En bra idé om du är helt grön på blackjack är att testa på att spela blackjack gratis. Det finns många sätt du kan spela blackjack gratis på. Ett sätt är såklart att spela med kompisar men det kan vara svårt att få flera kompisar engagerade att spela gratis. Då är det istället enklare att testa något av alla de blackjackspel som finns online helt gratis.